7b556437579c86ab6199a30cfc08ad7de4490b56bb6d894875eaa52a3d292f25

Sugerør og glas af plastik til Slush Ice på vej væk

Indsatsen mod engangsemballage og -service af især plastik er i gang. Sugerør af plastik og en række andre produkter bliver forbudt, andre produkter får øget afgifter, mens andre omfattes af øget producentansvar.

Engangsplastprodukter som fødevarebeholdere, indpakningsposer og -folier, drikkevarebeholdere, drikkebægre, letvægtsplastbæreposer, vådservietter, balloner og filtre til tobaksvarer samt fiskeredskaber, der indeholder plast, bliver omfattet af udvidet producentansvar.

I slutningen af november var der høringsfrist for et nyt lovforslaget, som skal implementerer nye bestemmelser om udvidet producentansvar i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2019/904/EU om reduktion af visse plastprodukters miljøpåvirkning (engangsplastdirektivet).

Der er ganske vidst indledende øvelser, men lovhjemlerne vil efterfølgende skulle udmøntes i bekendtgørelser, herunder gennem ændring af emballagebekendtgørelsen og en ny bekendtgørelse om engangsplastprodukter og andre plastprodukter

Engangsplastdirektivet medfører, at der skal etableres nye producentansvarsordninger på en række engangsplastprodukter, der indeholder plast. Alle ordningerne skal, lige som de eksisterende producentansvarsordninger, overholde affaldsdirektivets minimumskrav.

Som noget nyt stiller engangsplastdirektivet krav om, at producenter af engangsplastprodukter skal afholde omkostningerne til oprydning af henkastet affald og til indsamling af affald, der er blevet kasseret i offentlige indsamlingssystemer.