rosenkaal

Danmark går forrest mod globalt madspild

Madspild er et kæmpe problem, som fælles internationale standarder skal være med til at gøre noget ved. Danmark står i spidsen for arbejdet med de kommende ISO-standarder, hvilket giver danske virksomheder en unik mulighed for indflydelse.

1,6 milliarder tons fødevarer går hvert år til spilde, hvilket i grove tal svarer til en tredjedel af al verdens mad. Under et år med corona blev det tal desværre ikke mindre. Tværtimod er vurderingen fra FAO, FN’s organisation for landbrug og fødevarer, at de bevægelses- og transportrestriktioner, pandemien medførte, kun gjorde ondt værre.

Optimal udnyttelse af ressourcer

Vi vil selvfølgelig alle sammen det bedste for klimaet, men hvad får private virksomheder og organisationer reelt set ud af at bruge både økonomiske og tidsmæssige ressourcer på at arbejde for mindre madpild?

For Mette Toftegaard Rasmussen, Head of Foodwaste i danske eSmiley, findes der en hel værdikæde af svar på det spørgsmål.

Mette Toftegaard Rasmussen mener, at det er dybt problematisk, at vi med en klode, som klimamæssigt er tvunget i knæ, har en global fødevaresektor, der er så udfordret, når det gælder om at udnytte sine ressourcer optimalt.

- Men det er et problem, der udspringer af, at man mangler metodikken og systematikken for, hvordan vi dokumenterer og lovgiver om madspild,” siger hun.

Af samme årsag hjælper eSmiley virksomheder med at udvikle systemer og målemetoder, der kan understøtte dem i at mindske madspild. Heriblandt Roskilde Festival, som ved hjælp af teknologi, tablets og en ekstraordinær stor køkkenvægt skal få et bedre indblik i, hvor meget madspild festivalen rent faktisk har. Og hvor og hvordan de kan sætte ind for at mindske den fremover.

En fælles tilgang til madspild

Muligheden for at få indflydelse og kunne implementere eksisterende systemer er da også en motivation bag, at Danish Crown deltager i arbejdet med de kommende standarder. Det fortæller Anja Braad Nielsen, environmental specialist hos Danish Crown.

Men i endnu højere grad handler det for den internationale fødevarevirksomhed om at højne niveauet og gøre arbejdet med området nemmere internt.

- En udfordring er, at der på verdensplan findes et hav af tilgange til madspild. Det gør det svært at tale samme sprog og sammenligne data. En international standard vil – for en global virksomhed som os – fungere som et fundament til, at vi fremover kan arbejde endnu mere effektivt med madspild, siger Anja Braad Nielsen.

Læs mere om arbejdet med de kommende internationale standarder for madspild og mulighederne for at få indflydelse på dem her:

www.ds.dk/madspild