Ronny Saul 670X409 Pxfraerhvervssyrelsen

Jespers Torvekøkken: "Madspild er ikke fedt, og uden bæredygtighed kan vi i længden ikke klare os"

Jespers Torvekøkken i Søborg er kendt for at gå forrest med grøn omstilling og bæredygtighed. Den grønne kurs kræver en konstant kraftanstrengelse, og direktør Ronny Saul har stor glæde af erhvervsfremmesystemet – senest EU-projektet Compress.

Der er opgaver nok at holde rede på i den grønne omstilling for Ronny Saul, CEO i Jespers Torvekøkken – her fotograferet i virksomhedens krydderurt-gartneri af Erhvervsstyrelsen.

Danskere i kantiner og med frokostordninger i hele landet bliver hver dag bespist af Jespers Torvekøkken. Virksomheden producerer på hverdage 10.000 frokostkuverter i kæmpekøkkener i Søborg og Aarhus og er anerkendt for sit arbejde med grøn omstilling og bæredygtighed.

Store, grønne ambitioner

Søborg-virksomheden har arbejdet med bæredygtighed siden 2016 og har store, grønne ambitioner: I 2025 skal madspildet være reduceret med 50 procent, og vareindkøbet skal ned med 25 procent. Lige nu arbejdes der konkret på at nedbringe madspildet med en digital buffet, der testes i flere kantiner. 

”Hvis vi vil have en bæredygtig verden, skal vi gøre en forskel, og det er helt enkelt bare ikke fedt at bidrage til madspild, når det kan undgås. Desuden er det en tendens i markedet – uden bæredygtighed kan vi i længden ikke klare os i konkurrencen,” siger Ronny Saul, direktør for virksomhedens ca. 350 ansatte.

Compress bag vejledning

Gennem årene har Jespers Torvekøkken fået god hjælp af erhvervsfremmesystemet, blandt andet Omstillingspuljen, Folketingets pulje til omstilling af virksomheder fra erhverv der er særligt hårdt ramt af COVID-19. Midler fra puljen har hjulpet med udviklingen af en bestillings-app, der afløser den centrale madbestilling. Nu kan ansatte hos kunderne melde ind, om de ønsker buffet – med langt mindre madspild til følge.

Også EU-projektet Compress, der drives af Tietgen i Odense (lead) i partnerskab med Køge Handelsskole, har hjulpet Jespers Torvekøkken.

Compress har fx hjulpet med udviklingen af den digitale buffet: Buffeten registrerer og cloud-lagrer, hvad der er spises i buffeten, og hvor meget og hvilken mad der smides væk efter buffeten. Compress har også vejledt om adgang til Horizon-programmet FOODRUS, hvor Jespers Torvekøkkens erfaringer med den digitale buffet indgår i en undersøgelse af gæsters villighed til at spise anderledes i kantinerne.

Ronny Saul er glad for Compress-forløbet:

”Vi gør alting selv i den grønne omstilling. Det giver en masse erfaringer, men kræver også mange investeringer. Vi har brug for mange flere værktøjer til at begrænse madspild, og når vi ikke har penge til alle initiativer, er det fantastisk med projekter som Compress.”

Læs mere på Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses hjemmeside…