mad1

Overordnede råd om bæredygtigt mad

Følgende råd er i prioriteret rækkefølge med visse forbehold, da der kan forekomme undtagelser som går mod disse pejlemærker.

Mindre kød
Et mindre forbrug af kød, især oksekød, er det mest miljøbeskyttende tiltag, man kan vælge. Det sparer 25 % af kostens samlede miljøbelastning ved 35 % reduktion af kødindtaget, som i stedet erstattes af frugt, grønt og fuldkornsprodukter. Tilbered mere fisk og kylling frem for svinekød, og hellere svin frem for oksekød (Fødevarestyrelsen, 2021).

Minimer madspild

Det næst vigtigste tiltag er en reduktion af spild, fx ved genbrug af madrester, indkøb med omtanke og brug af hele råvaren. Her kan spares omkring 10-20 % af kostens samlede miljøbelastning (Økologisk Landsforenings Markedsrapport, 2021).

Køb lokalt – alternativt i nærområdet

Det er vigtigt at reducere madens miljøbelastning ved at købe lokalt frem for importerede varer. Dette sparer typisk 7 % af kostens samlede miljøbelastning. Der findes dog undtagelser, hvor det fx kan være mere miljøvenligt at købe lammekød fra New Zealand end fra Europa.

Læs mere i GREETSTHEFOOD her