takeaway3

Din to go-kaffe kan snart drikkes af en pantkop

Aarhus Kommune og TOMRA har indgået et samarbejde om etableringen af et pantsystem til takeaway-emballage i midtbyen.

Kaffeglade aarhusianerne kan snart vælge en pantkop, når kaffen skal nydes to go. Det er forventningen, at man allerede i år vil kunne nyde sin kaffe med en af byens helt nye vaskbare genbrugskopper i hånden.

Aarhus Kommune og TOMRA har netop underskrevet en samarbejdsaftale om et treårigt forsøg, der i første omgang fokuserer på to go-kopper med pant.

Aarhus skal turde gå forrest og teste nye grønne løsninger. Vi er glade for at have fundet en samarbejdspartner, der deler vores ambitioner og visioner, og som vil investere i et system, som potentielt kan reducere vores forbrug af engangsemballage markant.Nicolaj Bang, rådmand, Teknik og Miljø

TOMRA leverer allerede tekniske løsninger til Dansk Retursystems pantautomater til flasker og dåser. Virksomheden er derfor en erfaren aktør indenfor udviklingen af cirkulære emballagesystemer.

En engangskop bliver i gennemsnit brugt i 15 minutter, inden den ender som affald. Hvis vi genbruger koppen i stedet for at smide den ud, sparer vi både på jordens sparsomme ressourcer og på mængden af affald, der bliver smidt i byen.

- Vi er begejstrede for at kunne udvikle og teste et pantsystem for takeaway-emballage i Aarhus, der kan facilitere overgangen fra engangs- til genbrugsemballage. Det er vores mål at skabe et system, som gør det lettest muligt for aarhusianerne at genbruge deres emballage, og som samtidig kan imødekomme det lokale erhvervslivs ønsker og konkrete behov. Vi starter med to go-kopper. Men forventer at kunne udvide systemet til andre typer af emballage i den nærmeste fremtid.Geir Sæther, SVP Circular Economy, TOMRA

I første omgang bliver der produceret 40.000 to go-kopper og etableret 25-30 pantautomater i det centrale Aarhus. Herefter bliver der produceret flere kopper efter behov.

Pantkopperne skal kunne købes og afleveres mange steder i byen, med en let og effektiv tilbagebetaling af panten.

Det er frivilligt om byens kaffebarer og cafeer vil være med i forsøget. Men flere end 50 kaffebarer, caféer, restauranter og kulturinstitutioner er allerede interesserede.

Fakta

Som den første kommune i Danmark vil Aarhus skabe et system, hvor takeaway-emballage indsamles, vaskes og genbruges i stedet for at blive smidt ud efter en enkelt gangs brug.

Det er endnu ikke fastsat hvor meget panten skal være på.

Forsøget med et at etablere et cirkulært system, der kan håndtere takeaway-emballage i byrummet er et par skridt foran europæisk lovgivning om udvidet producentansvar i 2025 (SUPD-direktivet) og understøtter den nationale målsætning om 50 % reduktion af visse takeaway-emballager af plast i 2026 (Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi: pdf (regeringen.dk)).

I Aarhus er cirka halvdelen af det affald, der bliver indsamlet fra byens skraldespande, og smidt på gaden, fra takeaway-emballage. Der bliver især efterladt mange to go-kopper og ølkrus i byen.