Stayseat

Flere restauranter skifter varmelamper ud med varmehynder og sparer penge og energi

”Vi har ikke haft vores varmelamper tændt, siden vi fik varmehynder” sådan udtaler Josefine Jakobson der ejer Gotland Cafe og Vinbar på Østerbro.

Skiftet fra varmelamper til varmehynder har ikke kun haft stor betydning for gæsterne, men også udgifterne til opvarmning og CO2 udledningen.

Gotland Cafe og Vinbar udskiftede varmelamperne med varmehynder i oktober 2022. Her 11 måneder efter estimeres det, at cafeen har sparet 46% på udendørsopvarmning svarende til mere end 25.000 kroner. I samme periode er CO2 udledningen reduceret med 93%. Det betyder at cafeen har sparet klimaet for 2.578 Kg CO2.

Den danske virksomhed der laver varmehynderne, hedder StaySeat og er stiftet af 2 ingeniører fra DTU. Ideen opstod en efterårsaften under skæret fra varmelamperne på Nyhavn. Her spredte tanken sig: ”Der må da være en smartere måde at opvarme mennesker, end varmekilder der sidder 2 meter væk? ” Ud af det spørgsmål blev StaySeat skabt og på mindre end 1 år har virksomheden snart 1.000 varmehynder på restauranter og cafeer i Danmark.

Sovino næste i rækken

For en gennemsnitsrestaurant vil udgiften til udendørsopvarmning reduceres til det halve. Sovino Brands er de næste i rækken af restauratører der hopper med på vognen. Selv udtaler de således:

"Vores umiddelbare beregninger fortæller vi, helt uden investering, kommer til at spare noget der ligner 60-70% økonomisk... og på CO2 udledning er vi over 90%" - Sådan udtaler Lasse Sørensen, medejer af Sovino Brands, om StaySeat's varmehynder der i efteråret skal erstatte varmelamper på Bistro Central

Flere restauranter er med...

Flere restauratører påpeger også på, at varmen fra sædet giver en øget komfort som gæsterne værdsætter. Her er det Elida Ziberi der ejer Cafe Kodan på Frederiksberg,

” Vores gæster var fra dag 1 vildt begejstrede for varmen fra sæderne. At kunne tilbyde en god udeoplevelse for mine gæster, samtidig med, at jeg reducerer udledningen og sparer på elregningen, ved at slukke varmelamperne er virkelig værdifuldt for mig. Derudover er abonnementskonceptet godt tænkt, da jeg ellers ikke ville have været kunde, hvis jeg skulle købe hver enkelt og dermed have en stor engangsudgift forbundet hermed. ”

Den behagelige varme har også haft stor påvirkning for Restaurant Kronborg i indre København. Her har de ikke før haft spisende gæster udendørs i de kolde måneder, men efter brugen af varmehynder kan de aktivere udearealet mere og bedre.

”Vi har forlænget vores udesæson med 2 måneder. Dette kunne vi ikke have gjort uden” Sådan fortæller Helmut Clausen der er medejer af Restaurant Kronborg.

StaySeat har for nyligt været i TV2 Kosmopol hvor de fortæller om konceptet, og hvor også Gotland Cafe og Vinbar samt Sovino Brands udtaler sig. Programmet findes her, og StaySeat indslaget starter ved 04:40 og 5 minutter frem.

https://www.tv2kosmopol.dk/nyheder/05-09-2023/1930/1930-5-sep-2023