Sugerør

Plastiksugerørets afløser fyldt med kemikalier

Sugerør i alverdens materialer som bambus og papir er blevet markedsført som bæredygtige alternativer til de forbudte plastiksugerør. Men ny forskning viser, at de måske ikke er så gode for planeten og for mennesker.

Inspireret af et amerikansk studie satte et hold af belgiske forskere sig for at undersøge, om en række genbrugelige sugerør indeholdt de skadelige stoffer PFAS. Forskerne testede i alt 39 forskellige mærker af genbrugelige sugerør i fem forskellige materialer: Papir, glas, bambus, plastik og rustfrit stål.

Deres resultater viste, at langt størstedelen af sugerørene indeholdt PFAS. Det gjaldt især for sugerørene lavet af bambus og papir. I alt blev der fundet 18 forskellige typer PFAS hos 27 af de 39 testede sugerørsmærker.

Det har fået forskerne bag undersøgelsen til at betvivle, om de alternative typer sugerør rent faktisk er mere bæredygtige end deres artsfæller af plastik. For de berygtede PFAS stoffer er også kendt under navnet ”evighedskemikalier”, fordi de forbliver i naturen og i vores kroppe ekstremt længe. Det skaber miljømæssige problemer, for eksempel hvis stofferne trænger ned i vores grundvand.

Stofferne er også skadelige for vores menneskekroppe, hvor de blandt andet kan forårsage kræftsygdomme og nedsat fertilitet.

Den højeste forekomst af stofferne blev fundet i papir- og papsugerør, hvor forskerne mener, at kemikalierne er blevet brugt som en overfladebehandling for at gøre sugerørene vandafvisende.

Dertil undersøgte forskerne kun, om sugerørene i sig selv indeholdt PFAS. Det betyder, at undersøgelsen heller ikke kan fortælle os, om evighedskemikalierne i sugerørene siver ud i den væske, de står i.

Studiet konkluderer dermed, at de såkaldte ”bæredygtige sugerør” ikke nødvendigvis er mere bæredygtige end plastiksugerør, fordi de kan ses som endnu en PFAS-eksponering for mennesker og miljø.

Undersøgelsen fra Belgien viser at sugerørene af rustfrit stål var de eneste, der ikke blev fundet PFAS i, og forskerne vurderer dermed, at de er den mest bæredygtige slags, fordi de kan genbruges og genanvendes.