Pantaarhus2

Nu kan aarhusianerne drikke kaffe af pantkopper

Nu er det muligt at drikke sin kaffe eller juice på farten uden at to go-koppen bliver til affald efter få minutters brug. Som den første by i verden har Aarhus etableret et system med pantautomater til takeaway-kopper.

Fremover skal det være slut med at smide to go-kopper i skraldespanden, på gaden eller i parken. Som et led i treårigt forsøg er det nu muligt at vælge en vaskbar genbrugskop med pant, når man køber sine varme eller kolde to go-drikke i Aarhus. Forsøget er et samarbejde mellem Aarhus Kommune og TOMRA.


Aarhus er det første sted i verden med et fælles pantsystem, hvor man kan pante sin to go-kop i særlige pantautomater i midtbyen. Det er frivilligt om man som kaffebar eller restaurant vil tilbyde pantkoppen til sine kunder. Til en begyndelse bliver det muligt at købe koppen ca. 40 steder i Aarhus, men interessen for forsøget er høj, og det er håbet, at endnu flere steder vil tilslutte sig.


Nicolaj Bang, rådmand for Teknik og Miljø, har store forventninger til 
forsøget.

Aarhus skal være grønnere og mere bæredygtig, og Aarhus skal være en by, hvor vi har modet til at afprøve nye løsninger. Derfor er jeg er virkelig glad for, at vi i dag lancerer Aarhus eget pantsystem til to go-kopper, og at der er så mange steder der allerede har vist interesse for koppen. Der er arbejdet målrettet og intenst med systemet de seneste år, og nu skal vi for alvor teste det i virkeligheden. Jeg håber, at aarhusianerne vil tage pantkoppen til sig, og at vi i løbet af forsøget kommer til at tage de næste skridt og forhåbentlig udvide ordningen til flere typer takeaway-emballage

Nicolaj Bang, rådmand for Teknik og Miljø.

I første omgang bliver der produceret 40.000 to go-kopper og etableret 25-30 pantautomater i det centrale Aarhus. Herefter bliver der produceret flere kopper efter behov. Der er fem kroners pant på en kop, som man automatisk får tilbagebetalt til sit kort, når man afleverer koppen i en af automaterne.

Kopperne bliver dagligt samlet ind og fragtet til et lokalt vaskeri med elcykel eller -bil. Når de er blevet vasket, bliver de igen fragtet ud til kaffebarer og caféer, der er med i forsøget.

Stor international samarbejdspartner

Det er TOMRA, der er samarbejdspartner på forsøget. Virksomheden leverer  allerede tekniske løsninger til Dansk Retursystems pantautomater til flasker og dåser, og er en erfaren aktør indenfor udviklingen af cirkulære emballagesystemer

Dette er et vigtigt projekt for TOMRA, og vi er meget glade for at kunne lancere det sammen med en by med visioner. Aarhus viser vejen til en mere bæredygtig fremtid, og vi håber, at mange flere byer vil blive inspireret til at gøre det samme.

Tove Andersen, administrerende direktør for TOMRA.

Borgmester i Aarhus Kommune Jacob Bundsgaard ser frem til, at systemet bliver taget i brug:

En af de vigtigste indsatser i den grønne omstilling er at vi får reduceret vores forbrug. Vi er nødt til at bevæge os væk fra en kultur, hvor vi bruger og smider væk. Derfor er det også et stort skridt med mange perspektiver, at vi i Aarhus nu præsenterer en genbrugsløsning på noget så dagligdags og brugt, som de kopper kaffe og andet mange af os ofte nyder i forbindelse med vores indkøbsture og andre besøg i byen. Der er kun grund til at glæde sig over den flotte opbakning til forsøget, vi allerede har oplevet, og jeg håber aarhusianerne og alle byens gæster vil tage løsningen til sig. Jeg er helt sikker på, at kaffen kommer til at smage ekstra godt.

Jakob Bundsgaard, borgmester.

En engangskop bliver brugt i kort tid, inden den ender som affald. Hvis vi genbruger koppen i stedet for at smide den ud, sparer vi både på jordens sparsomme ressourcer og på mængden af affald, der bliver smidt i byen.