mssmag-loungeomraade-fiskeri-og-soefartsmuseet

Bæredygtige restauranter: Ny mærkning certificerer spisesteder fra øst til vest

Green Restaurant er en ny bæredygtighedsmærkning, der fremhæver de spisesteder, som sætter ansvarlighed i højsædet. De første tre restauranter modtager nu mærket.

Den grønne nøgle (Green Key) har længe været et velkendt og anerkendt mærke i hotelerhvervet, som illustrerer virksomhedens dedikation til miljø- og bæredygtighedsarbejdet. Nu modtager de første spisesteder mærkningen ved søsterordningen, Green Restaurant, og virksomhederne strækker sig fra det helt østlige på Bornholm til Esbjerg i vest.

De første virksomheder der kan glæde sig over certificeringen er Svaneke Bryghus og Brohuset på Bornholm samt MS Smag i Esbjerg. Fælles for virksomhederne er, at de har gennemgået en proces, hvor repræsentanter fra Green Restaurant har målt deres drift med fokus på kriterier inden for 12 områder – herunder blandt andet vand, energi, fødevarer og madspild.

Ansøgningsprocessen og dokumentationen for certificeringen af de bornholmske restauranter er sket i tæt samarbejde med Bornholms Landbrug og Fødevarer, som pt. kører et projekt på Bornholm sammen med HORESTA med fokus på at få flere restauranter til at tænke bæredygtighed ind i deres drift.

Sekretariatschef i Green Restaurant, og miljøchef i HORESTA, Mikal Holt Jensen, udtaler:

”Der er rigtig mange serveringssteder, der har brugt det seneste års tvangslukninger på at øge virksomhedens bæredygtighedsfokus. Og der er ingen tvivl om, at Svaneke Bryghus, Brohuset og MS Smag er blandt de virksomheder, der er længst fremme med arbejde her i landet,” siger han, og fortsætter:

”Vi har en styrkeposition i det danske restauranterhverv og i gastronomien, når det kommer til ansvarlighed og bæredygtighed, og med Green Restaurant vil vi klart og tydeligt kommunikere til gæsterne, hvor de kan søge store spiseoplevelser med omtanke for miljøet, råvarerne og personalet,” siger Mikal Holt Jensen.

Green Key og Green Restaurants er danske opfindelser og førstnævnte findes nu på væggene af flere end 3.200 virksomheder i over 60 lande.

Se også: Video fra Brohuset om deres tildeling af Green Restaurant.

Billedet er fra MS Smag på Fiskeri- og Søfartsmuseet.