DTU Fødevareinstitut har udarbejdet en rapport, der primært kigger på husholdninger, men lignende råd kan bruges i forbindelse med mad i storkøkkener.
Klimabelastningen fra danskernes fødevareforbrug kan reduceres ved et bevidst fødevarevalg, ved at minimere fødevarespild og ved en mere bæredygtig fødevareproduktion i bl.a. landbruget.
Konklusioner fra rapporten
- Økologiske fødevarer giver en miljømæssig gevinst, men økologiske fødevarer udleder ikke nødvendigvis mindre CO2, da økologisk landbrug giver mindre udbytte pr. hektar. Til gengæld vil økologiske fødevarer have gavnlig effekt på andre miljøparametre.
- Beregningerne viser, at en kost, der følger fødevarestyrelsens kostråd og yderligere klimaoptimeres, kan reducere klimaaftrykket med 23 % i forhold til den gennemsnitlige, nuværende kost inkl. drikkevarer.
- Begrænsning af madspild har en stor positiv effekt på klimabelastningen. Det samlede madspild i husholdningerne vurderes til at ligge på ca. 20 %.
- Der kan være en potentiel synergi mellem målet om en sundere kost og målet om et reduceret klimaaftryk.
- Frugt, grønt, kornprodukter og kartofler, som ifølge kostrådene bør udgøre langt den største del af kosten, ligger lavt i klimabelastning, mens kød og ost generelt ligger højt.
- Også planteolierne, som ifølge kostrådene bør erstatte smør og de hårde margariner, ligger generelt lavt i klimaaftryk.
- Nydelsesmidler som søde og alkoholiske drikke, slik og kager, bør iflg. kostrådene reduceres, da det har et middelhøjt klimaaftryk.
- Hvis man udskifter andet kød med fisk og køber bevidst, så vil man nedsætte CO2 påvirkningen ganske betragteligt
- Ved yderligere at vælge fødevarer med et lavt klimaaftryk inden for de enkelte fødevaregrupper kan klimabelastningen fra fødevareforbruget reduceres betragteligt samtidig med, at kosten kan ændres i retning af lavere fedtindhold og højere indhold af fibre.
Der er gode sammenhæng mellem de officielle kostråd og minimering af klimabelastningen.
Maden, du spiser, belaster klimaet og bidrager til den globale opvarmning. Forbrugerbladet TÆNK har lavet forslag til hvordan maden bliver mere klimavenlig.Spis mindre kød
Spis masser af frugt og grønt
Spis bælgfrugter
Spis mere fisk
Spis kartofler, pasta og groft brød
Drik vand fra hanen
|